Vibeke og May-Britt skal jobbe med pasientsikkerhet

Utviklingssentrene i Verdal og Åfjord med Vibeke Berg Forås og May-Britt Næss Strand i spissen starter læringsnettverket «Tidlig oppdagelse av forverret tilstand» til høsten.

USHT Trøndelag er samlet i Oslo på nasjonal samling. - Klikk for stort bildeUSHT Trøndelag samlet i Oslo på nasjonal samling. F.v.: Gunn Steinsheim, May-Britt Næss Strand, Vibeke Forås, Bjørn Magne Lyngstad, Guri Flenstand og Anne Kari Haugdal.Vibeke Forås og May-Britt Næss Strand er nytilsatte ved Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Trøndelag, henholdsvis ved avdeling Verdal og Åfjord. Begge har bred erfaring innen temaet pasientsikkerhet. May-Britt er utdannet Paramedic og har lang fartstid fra ambulansetjenesten, mens Vibeke har tilegnet seg mye kompetanse i arbeid med pasientsikkerhet fra spesialisthelsetjenesten og er allerede godt i gang med en satsing på tidlig oppdagelse av forverret tilstand i Verdal kommune. Åfjord kommune deltok på det nasjonale læringsnettverket i «Tidlig oppdagelse av forverret tilstand» i 2017, og bredder ut tiltakspakken i hele kommunens pleie- og omsorgstjeneste denne våren. I tillegg har Namsos kommune deltatt på det nasjonale læringsnettverket, og tatt kontakt fordi de ønsker å bidra med sine erfaringer.

– Ved å kombinere erfaringene Åfjord og Namsos har gjort seg med kompetansen til May-Britt og Vibeke er jeg sikker på at vi skal kunne tilby kommunene et meget godt læringsnettverk, sier Gunn Steinsheim, leder i USHT Åfjord.

Til høsten starter USHT opp med læringsnettverket lokalt i fylket. Det er beregnet på ledere og ansatte i sykehjem og hjemmetjenester i alle de trønderske kommunene.

- Gode verktøy for å oppdage forverring, etterfulgt av rask og effektiv handling, kan redusere forekomsten av uønskede hendelser som sykdomsforverring og hjertestans, forteller Forås og Strand. Tiltakene er blant annet å etablere tverrfaglig undervisning og ferdighetstrening/simulering samt verktøy for observasjon og kommunikasjon.

Læringsnettverket går over 9 måneder med totalt tre samlinger, og kommunene som ønsker å delta stiller med en tverrfaglig gruppe på minst fire personer, som vil fungere som et forbedringsteam som jobber med tiltakspakken på sin avdeling.

For å samordne og kvalitetssikre Pasientsikkerhetsprogrammets tiltakspakke «Tidlig oppdagelse av forverret tilstand» samarbeider Utviklingssentret i Trøndelag ved Strand og Forås også med utviklingssentrene i Oslo, Akershus, Troms, Rogaland, Oppland og Østfold. Dette vil sikre oss en felles nasjonal standard for implementering av kompetansepakken sier Strand og Forås.

Vibeke Forås kommer til Utviklingssenteret fra en stilling som fag- og forskningssykepleier i Klinikk for kirurgi ved Sykehuset Levanger. May-Britt Næss Strand kommer fra stilling som paramedic og seksjonsleder i Prehospital klinikk, samt som operatør ved AMK-sentralen i Nord Trøndelag.

– Vi er veldig fornøyde med å få så erfarne fagpersoner som Vibeke og May-Britt inn i utviklingssenteret. Med disse på laget skal vi gi kommunene støtte til å bygge kompetanse for framtidens helsetjenester, sier leder Bjørn Magne Lyngstad i USHT Verdal.

Les mer om tiltakspakken "Tidlig oppdagelse av forverret tilstand" her (utgått lenke)