Oppdatert: Ny ordning for innsyn i postlisten er utsatt

Blir neppe klar før i midten av juni.

Oppdatert informasjon: På grunn av praktiske problemer er ordningen utsatt noe. Inntil videre har man derfor fritt innsyn som før.

Opprinnelig artikkel:

Krever forespørsel for å lese dokumenter på postlisten

Nå må du be om innsyn for å lese dokumentene på postlisten. Det kan gjøres anonymt.

Tidligere kunne man trykke på dokumentene i postlisten, for å lese dem straks. Kommunestyret har derimot vedtatt at denne løsningen skal endres. Titlene på sakene står fremdeles som før. Men for å lese selve dokumentet, må leseren bestille innsyn. Det gjøres ved å trykke på en tekst som heter "Bestill innsyn i dokument via e-post." Man oppgir deretter e-post-adressen man ønsker dokumentet sendt til. NB: Hvis dokumentet inneholder sensitive opplysninger, vil man få beskjed om det til e-posten. I så fall må dokumentene sendes på en annen måte, siden e-post ikke er en "sikker kanal".

Man kan også bestille innsyn muntlig til servicetorget vårt, eller via skriftlig brev. Det er ikke krav om å oppgi navnet sitt, når man bestiller innsyn. Man kan bestille anonymt fra en e-post-adresse som ikke forklarer hvem mottakeren er.

Kvier seg

Det er flere grunner til at politikerne vedtok endringen. Saksfremlegget viste til at den forrige løsningen ga blandede erfaringer. Det har vært en utfordring når innbyggeren leser kun enkelte dokument av hele saker. Slike "bruddstykker" av sakene har tidvis ført til misforståelser og negative erfaringer "ute på bygda". Og gjerne før saksbehandlerne har fått satt seg inn i dokumentene og kan svare på spørsmål. Disse erfaringene har gjort at enkelte innbyggere kvier seg for å henvende seg skriftlig til kommunen. Det er uheldig for alle parter, og en utvikling politikerne ønsker å unngå.

Alle innbyggere vil fremdeles ha mulighet til å lese alle dokumentene på postlisten. Men ved å kreve forespørsel, ønsker man å heve terskelen for innsyn noe. Det setter større krav til innbyggeren, for å vurdere eget behov for informasjonen. Hensikten er å sikre at de som har genuin interesse av sakene, også er de som leser dokumentene. De vil i større grad sette seg inn i sakene, og ikke bare enkelte dokument. Dermed unngår man forhåpentligvis de negative erfaringene nevnt ovenfor.

Trykk her for å lese saksfremlegget til kommunestyret. Saken starter på side 55