Koronaviruset: Informasjon og råd

Kan jeg reise på hytta?

Fra tirsdag 21. april åpnes det mer opp for fritidsreiser som ikke er rundreiser. Det forutsetter at man følger noen gitte forholdsregler. Vi er glade for å kunne ønske fritidsbeboerne hjertelig velkommen tilbake!

Åfjord kommune følger faglige råd om smittevern, og nasjonale råd og retningslinjer. Tirsdag 21. april kom myndighetene med nye råd om fritidsreiser. Det er fortsatt et godt smittevernråd å redusere slike reiser. Men fra 21. april åpnes det mer opp for reiser som ikke er rundreiser, så lenge man følger noen konkrete forholdsregler.

Her er de oppdaterte rådene (for flere reiseråd, se hele artikkelen på helsenorge.no):

Råd om fritidsreiser innenlands fra 21. april og inntil videre:

Det er fortsatt et godt smittevernråd å redusere fritidsreiser. Unngå rundreiser og planlegg reisene med tanke på at du ikke bidrar til risiko for smittespredning mellom steder. Reiser til hytte hvor man stort sett er sammen med egne familiemedlemmer eller andre du allerede ville vært i kontakt med på hjemstedet, utgjør dermed ingen fare for smittespredning.

Ved fritidsreiser er det viktig å holde seg til de generelle rådene:

• Er du syk skal du ikke gjennomføre fritidsreiser, heller ikke til hytta. Da skal du være hjemme.
  • Sørg for å overholde helsemyndighetenes oppfordring om 2 meters avstand til andre i dine omgivelser, og i størst mulig grad bare være sammen med de du er sammen med til vanlig og er på reise med.
  • Unngå trengsel i butikker som er dimensjonert for færre mennesker, ta om nødvendig med det du trenger hjemmefra.
  • Unngå kollektivtransport når det er mulig.
  • Du skal heller ikke reise når du er i karantene, heller ikke på hytta. Det eneste er unntaket når du er uten symptomer og opphold på hytta er eneste måte å unngå nær kontakt med en covid-19 syk hustandsmedlem.
  • Reis hjem, hvis tilstanden tillater det, hvis du blir syk mens du er på hytta eller på reise.
  • Sjekk hjemmesiden til kommunen du skal reise til om de har lokale restriksjoner eller råd som er relevante. Du bør ikke belaste kommunen med å ta kontakt for å sjekke dette ut eller be om unntak hvis de har lokale restriksjoner eller råd, men forhold deg til disse.
  • Ikke foreta reiser eller aktiviteter som gir økt risiko for at du får behov for redningstjenesten eller helsetjenesten.

Tidligere råd og forbud

Fram til 20. april var det forbud mot overnatting på fritidseiendom utenfor hjemkommunen. Regjeringen påpekte at man fremdeles ikke ønsker unødvendige fritidsreiser, også etter 20. april. Myndighetene har ikke spesifisert konkret hva som er "unødvendig fritidsreise". Men helseministeren har uttalt at "bare det å ta en reise fordi du har fri og vil reise et nytt sted, er en unødvendig reise". Og at å besøke et annet bo- og arbeidsmarked er en unødvendig reise. Det vil si at å reise fra for eksempel Trondheim til Åfjord, ikke burde gjøres, så fremt det ikke er helt nødvendig.

Tirsdag 21. april ble rådene oppdatert på nytt. Der åpner man altså nå for turer som ikke er rundreiser, så lenge man følger de gitte forholdsreglene. Det oppfordres samtidig til å begrense reisene. Åfjord kommune forholder seg til nasjonale råd, samt følger faglige råd om smittevern. Vi er veldig glade for å kunne ønske dere fritidsbeboere velkommen tilbake.

Tusen takk

Åfjord kommune sender en stor takk til alle fritidsbeboere, for forståelsen og tålmodigheten dere har vist. Korona-situasjonen har vært, og er, en utfordrende tid for oss alle. Så må hver enkelt fortsatt ta gode avgjørelser, basert på rådene som er gitt. Hytteeierne er et svært viktig og positivt innslag i lokalsamfunnet. Så gleder vi oss til at samfunnet blir enda mer normalisert, slik at vi i enda større grad kan nyte gode dager sammen i Åfjord.