Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Informasjon til eiere av fritidsboliger

Regjeringen har innført forbud mot å overnatte på hytte eller annen fritidsbolig utenfor egen kommune. Åfjord kommune får spørsmål fra eiere av fritidsboliger, om de likevel kan reise på hytta. Enkelte andre spør også om å få besøke Åfjord. Her kommer svar på de viktigste spørsmålene.

Følgende er hentet fra en artikkel skrevet for fritidsbeboerne. Vi har lagt til informasjon også for andre som vil besøke kommunen:

Kjære hytte- og fritidsbeboere. Vi som kommune setter stor pris på dere. Vi ber samtidig om forståelse for restriksjonene som er innført, med tanke på besøk til hyttene. Det er dessverre ikke lov å overnatte i hytta i en annen kommune, ifølge vedtatt nasjonal forskrift.

Unntak fra forbudet

  • Regjeringen gir unntak dersom du er i karantene fordi du deler husstand med en som er bekreftet smittet av korona. Da kan du og andre friske familiemedlemmer overnatte på hytta, så lenge den smittede er i isolasjon. Den smittede skal bli hjemme.
     
  • Strengt nødvendig vedlikehold eller tilsyn for å avverge store materielle skader tillates. Men regjeringen oppfordrer deg til å engasjere lokalt bosatte personer til å utføre slikt arbeid.
     

Kan ikke gi dispensasjon

Åfjord kommune kan ikke gi deg dispensasjon mot regjeringens hytteforbud. Du bør derfor ikke ta kontakt med oss, for å be om unntak fra det nasjonale vedtaket.

Som kommune ønsker vi ikke besøk til Åfjord nå, heller ikke dagsturer, utover det som er strengt nødvendig. Vi har cirka 1 700 registrerte hytter i kommunen, en stor andel med utenbygds eiere. Mange av eierne spør oss om unntak fra forbudet. Flere grunner er tilsynelatende gode, i større eller mindre grad. Vi har også forståelse for at mange vil dra til hytta. Vi gjentar derimot at vi ikke kan gi dispensasjon fra forbudet.

Ber om tålmodighet

Med økt trafikk av mennesker til Åfjord, uten noen felles smittevernkontroll, øker også sjansen for koronasmitte. Selv om den enkelte hevder at man ikke er smittet, er det statistisk en fare for at noen er det. Den sjansen ønsker ikke vi som kommune å ta, spesielt når vi ikke kan følge opp smittevernkontrollen av den enkelte.

Skulle en besøkende til kommunen være smittet, vil det legge beslag på allerede pressede helsetjenester. Det samme gjelder hvis noen utsettes for en ulykke, eller får et illebefinnende.

Vi er generelt glade for at dere har hytte i kommunen vår. Så ber vi om forståelse og tålmodighet, i den spesielle situasjonen som vi alle er inne i. Vi ser frem til å ønske dere velkommen tilbake, når de nasjonale retningslinjene er opphevet!

Foreldre som har delt omsorg for barn

Har man barn, der den andre foresatte er i en annen kommune, så er det OK for kommunen at barnet reiser tur-retur Åfjord. Det gjelder begge veier. NB: Det forutsetter at den andre kommunen også godkjenner reisen. Det er foreldrenes plikt å sjekke dette. Kommunen vil ikke frata foreldre retten til å se egne barn. Man må naturligvis ta forholdsregler mot smitte, og følge karantene-reglene ved eventuell smitte.

Ofte stilte spørsmål

- Jeg ønsker å sjekke om hytta er OK, eller reise for å gå på ski i påska. Kan jeg reise utover på dagstur? Forskriften forbyr vel kun overnattinger?

- Selv om forbudet gjelder overnattinger, så ønsker vi ikke besøk i det hele tatt, heller ikke dagsturer. Unntaket er besøk som er strengt nødvendige, som å sikre verdier. Men sjekk først om noen lokale kan gjøre arbeidet. Det viktigste med forbudet og restriksjonene, er hensikten med dem. Vi ønsker ikke mange mennesker utover til kommunen. Hvis flere hundre ekstra personer kommer hit på tur, som reiser hver for seg, så vil vi ikke ha kontroll på smitterisikoen. Skulle noen få et illebefinnende eller bli utsatt for et uhell, vil det også legge beslag på helseressurser. Poenget med restriksjonene er at kommunen må ha kontroll på situasjonen. Det vil vi ikke klare, hvis det kommer besøk av flere hundre personer ekstra, og som reiser individuelt. Det er viktig at folk bruker sunn fornuft, og tar gode avgjørelser, ut fra hvilke besøk som er strengt nødvendige og ikke. Vi ber samtidig om tålmodighet, og ønsker dere velkommen tilbake når situasjonen tilsier det.

- Jeg ønsker å besøke Åfjord i påska, for eksempel for å besøke slekt. Jeg har ikke hytte. Da gjelder ikke restriksjonene for meg?

- Det stemmer at forbudet gjelder kun for fritidseiendommer. Samtidig ønsker vi ikke generelt besøk til kommunen, som ikke er strengt nødvendig. Dette gjelder for alle. Fordi dette handler ikke om ordvalgene i en forskrift, og om å lete etter eventuelle smutthull. Dette handler om hensikten med begrensningene, og at kommunen må ha kontroll på situasjonen. Og det er naturligvis like relevant, uansett om man bor på hytte eller ikke. Hvis et titalls mennesker reiser for å besøke slekt i påska, hver for seg, så har ikke kommunen lenger kontroll på smitterisikoen. I tillegg til at eventuelle uhell eller illebefinnende vil gi beslag på helseressursene våre, noe som kan skje hvem som helst. Det ønsker vi ikke. Vi oppfordrer derfor hver enkelt til å sette fellesskapet først, samt respektere forskriften og oppfordringen fra kommunen. I denne situasjonen må vi alle være ekstra tålmodige.

- Jeg har helsemessige forhold i familien, som gjør at jeg bør bo på hytta. Kan jeg dra dit?

- Regjeringen gir unntak dersom du er i karantene fordi du deler husstand med en som er bekreftet smittet av korona. Da kan du og andre friske familiemedlemmer overnatte på hytta, så lenge den smittede er i isolasjon. Den smittede skal bli hjemme. For andre helsemessige tilfeller kan vi ikke gi dispensasjon.

- Jeg bør bo på hytta, på grunn av arbeidssituasjonen min. Kan dere gi meg et unntak fra forbudet?
- Nei, vi som kommune har ingen mulighet til å gi unntak fra forbudet.

- Jeg har båt, spikertelt, bobil eller campingvogn. Kan jeg bo i den?

- Nei. Det viktigste med restriksjonene, er hensikten med dem. Og hensikten vil være like relevant, uansett om man bor på hytte, båt, spikertelt, i bobil, sekundærbolig eller i campingvogn. Vi ønsker derfor ikke besøk som ikke er strengt nødvendige, jamfør hytteforbudet.

- Hva skjer med de kommunale avgiftene? Får jeg reduksjon på dem?

- Nei. Dette er i hovedsak tjenester som driftes etter selvkost-prinsippet. Det tjenestene koster, blir fordelt på alle abonnentene i kommunen. Hvis du får reduksjon, betyr det at noen andre må betale mer. For forbruks-delen av vannavgiften, anbefaler vi at man bruker vannmåler. Da vil hver enkelt betale for faktisk forbruk.

Ifølge reglene kan innbyggere i Åfjord kommune benytte hytte i egen kommune. Det gjelder også campingvogn med spikertelt, sekundærbolig med mer. Vanlige prosedyrer for å begrense mulig smitte må naturligvis følges.