Informasjon om koronavaksine

Status per 22. januar: Kommunen vil kontakte innbyggerne, for å avtale tid og sted for vaksinering, eller gi mer informasjon. Når du blir vaksinert og hvor lenge du må vente avhenger av tilgangen på vaksiner. I tillegg til hvilken aldersgruppe du tilhører, om du jobber i en utsatt yrkesgruppe, og om du har underliggende sykdommer.Målet er at alle innbyggerne skal vaksinere seg mot Covid-19. - Klikk for stort bildeVaksinasjon mot korona.

Vaksinasjon av alle innbyggere vil etter planen starte i februar 2021. Målet er at 25 prosent av innbyggerne vaksineres i løpet av februar, i rekkefølgen til prioriteringslisten fra myndighetene. Dette kommer derimot an på hvor mye og hvor ofte vi får vaksiner til Åfjord. Dette er ennå usikkert.

Vi oppdaterer denne siden med aktuelle datoer så snart kommunen har mer informasjon. Det håper vi å ha etter 29. januar. Vi legger ut mer generell info om vaksinasjonen mandag 25. eller tirsdag 26. januar.

Du blir kontaktet

7. januar 2021 startet vi å gi vaksiner mot Covid-19. De første dosene ble gitt til beboere ved sykehjemmene. Kommunen vil få tilsendt vaksiner fortløpende.

Vi ber om at befolkningen ikke ringer legekontoret for å bestille vaksine. Personer i risikogrupper vil kontaktes via telefon fra kommunen. Vent på nærmere informasjon. Den kommer når vi har mer oversikt over antall tilgjengelige vaksiner, og dermed vet når flere innbyggere kan tilbys vaksinen.

Generell informasjon

1. Det er frivillig å ta vaksine og vaksinen er gratis.

2. Informasjon om vaksinen: den første vaksinen som blir tilgjengelig er en type som må gis som 2 doser der andre dose må settes minst 21 dager etter første dose. Det er viktig å sette begge dosene for å få full effekt.

• Egenerklæringsskjemaet må fylles ut før vaksinering.
  • Vaksinekort fylles ut etter 1 og 2 dose
  • Viktig at du har kortermet overdel når du skal vaksineres

3. Kommunen (din fastlege eller vaksinekoordinator) kommer til å ta kontakt med de som er regnet inn under risikogrupper. Vi tar kontakt via telefon. Per i dag skal man altså ikke kontakte fastlege eller legekontoret for å få satt seg på vaksinasjonsliste

4. Prioriteringsliste. Vaksinene kommer til å bli gitt etter prioriteringslisten som FHI har lagt frem. Listen kan bli justert etter hvert. Se liste her

Øvrig befolkning og vaksinering

Vi vil komme med mer informasjon 25. eller 26 januar. Innbyggerne vil etter hvert kontaktes for vaksinering. Vaksiner tilbys innbyggere over 18 år.

Vaksinasjonssted: Å Misjonshus, samt forsamlingshus i Roan om nødvendig.

Generell informasjon om vaksinene:

• Ingen av vaksinene som er aktuelle i Norge inneholder levende koronavirus. Det betyr at man ikke kan få Covid-19 av å ta vaksinen.
  • Men man kan få forbigående symptomer som bivirkning av vaksinen, på lik linje med influensavaksinen.
  • Alle vaksiner har bivirkninger, de fleste er milde og forbigående.
  • Når vaksiner utvikles, er målet alltid at vaksinene skal gi best mulig effekt med minst mulig bivirkninger.
  • Selv om man tester de nye vaksinene grundig, vil man aldri kunne sikre seg helt mot sjeldne bivirkninger.
  •  Vi vet lite om langtidsbivirkninger etter vaksinasjon.

Bivirkninger: Utprøving av vaksinen viste at de aller fleste bivirkningene oppsto etter dose 2 og 1-2 dager etter vaksinasjon. Bivirkninger var generelt milde /moderate

• Smerter og hevelse på injeksjonsstedet
  • Tretthet, hodepine, muskelsmerter, frysninger, leddsmerter, feber
  • Et mindre antall vaksinerte kan få mer kraftige lokale og systemiske bivirkninger.

Fra studiene som er gjort hittil er det god kunnskap om vanlige og mindre vanlige bivirkninger i gruppene som har fått vaksine. Sjeldne bivirkninger kan ikke utelukkes.

Les mer om koronasituasjonen på korona-sidene våre