Korona: Strenge tiltak også i Åfjord

Illustrasjon av skjema med mer. - Klikk for stort bildeNasjonale myndigheter har bestemt at skoler og barnehager stenges. Helseinstitusjoner stenges for besøk. Flere andre aktiviteter i samfunnet påvirkes også. Les hvordan Åfjord kommune håndterer situasjonen.

Kommunen har forståelse for at situasjonen byr på utfordringer for mange innbyggere. Vi oppfordrer alle til å gjøre gode vurderinger og ta kloke valg, etter hva som er viktigst. Både for sin egen hverdag, og for at flest mulig i samfunnet får den hjelpen og oppfølgingen de trenger. Valgene hver enkelt tar vil ha innvirkning også på hvordan åfjordssamfunnet går rundt.

Dette er de nasjonale tiltakene:

• Barnehager, barneskoler, ungdomsskoler, videregående skoler, universiteter, høyskoler og andre utdanningsinstitusjoner stenges
  • Unntak gjelder for 15 definerte kritiske samfunnsfunksjoner, som personer i helsesektoren. Funksjonene finner du på denne siden
  • Skoler og barnehager må sørge for tilbud til barn med foreldre i disse funksjonene, og for barn med særlige behov
  • Kulturarrangementer, idrettsarrangementer, treningssentre og virksomheter som tilbyr frisør, hudpleie, massasje, kroppspleie og tattovering forbys. Også svømmehaller stenges
  • Detalj- og varehandel driftes som normalt. Helseministeren fraråder folk fra å hamstre mat. Følg nasjonale sikkerhetsmyndigheters råd om hva du skal ha hjemme
  • Transportsektoren driftes som normalt, men folk oppfordres til å unngå fritidsreiser. Ikke gå på jobb eller skole, unngå reiser som er strengt tatt nødvendig
  • Unngå offentlig transport, eller andre steder der du lett kan komme nær andre, og nærkontakt med andre
  • Det innføres også restriksjoner for besøkende til alle landets helseinstitusjoner. Helsepersonell som jobber med pasientbehandling, får heller ikke reise utenlands for å sikre at Norge har helsepersonell tilgjengelig
  • Alle som kommer tilbake fra reiser utenfor Norden, skal i hjemmekarantene – uavhengig av om de har symptomer eller ikke. Karantene etter utenlandsreiser har tilbakevirkende kraft fra 27. februar
  • Kollektivtransporttilbudet opprettholdes. Folk med kritiske samfunnsfunksjoner skal kunne komme seg til jobb, og holde avstand til hverandre
  • Ikke besøk personer ved institusjoner som tilhører sårbare grupper, for eksempel eldre eller syke
  • Helsepersonell som jobber med pasientbehandling forbys å reise til utlandet –både tjenestereiser og privatreiser. De vil få kostnadene kompensert. Gjelder foreløpig ut april 2020

Slik håndterer Åfjord kommune situasjonen

Alle skoler og barnehager stenges fra 12. mars klokken 18.00. I tillegg er helseinstitusjoner stengt for besøkende. Også flere andre aktiviteter i samfunnet påvirkes.

Landets regjering har torsdag bestemt at alle landets skoler og barnehager stenges fysisk fra i dag, 12. mars klokken 18.00 til 26. mars. Stengingen vil i første omgang gjelde til 26. mars. For Åfjord gjelder dette skoler, barnehager, PPT, Voksenopplæring, SFO, kulturskole, bibliotek og fritidsklubb. Stengingen av helseinstitusjoner gjelder både sykeheimer, omsorgsboliger, bofellesskap (Vassneset) og kaffestua på helsesenteret. Vi kontakter pårørende fortløpende.

Les mer informasjon på nettsidene til Folkehelseinstituttet (trykk på lenke). Der ser man alle tiltakene som er innført.

• Skolene vil ivareta undervisningen så godt som mulig. Elever på 5.-10. klassetrinn vil få sendt med hjem verktøyene de trenger, som datautstyr. 1.-4. klassetrinn vil få annet materiell for undervisning med hjem.
  • Kommunen vil ordne et tilbud til barn der begge foreldrene jobber med kritiske samfunnsfunksjoner. Dette gjelder barn til og med 6. klassetrinn. Det gjelder også eldre barn med særskilte omsorgsbehov.
  • Ansatte blir også sendt hjem, men vil være tilgjengelig og jobbe digitalt.
  • Den enkelte skole vil ivareta kontakten med heimene.
  • Barnehagene stenges, men vil opprettholde tilbud til barn der begge foreldrene jobber med kritiske samfunnsfunksjoner.
  • Kommunen har satt kriseledelse. Kommunen følger fortsatt situasjonen tett, og vurderer kontinuerlig hvilke tiltak som skal gjennomføres
  • Kommunalt ansatte kan måtte omdisponeres og mobiliseres for å kunne utføre nødvendige oppgaver. Også noe pensjonert helsepersonell kan bistå, om nødvendig. Kommunen har også dialog med det frivillige miljøet i bygda, med tanke på at de kan bistå. Dette gjelder for eksempel Røde Kors.
  • Bibliotekets filialer er stengt fram til 26. mars. Alle lånere får fornyet lån frem til 1. mai 2020. De som har lånt bøker, kan beholde bøkene til biblioteket igjen er åpent. Biblioteket vil ikke motta fjernlån i løpet av stengeperioden. Det er mulig at ikke alle fjernlån lar seg fornye i systemet, disse bøkene må leveres så raskt som mulig etter at stengeperioden er over. Kontakt fram til 18. mars er via e-post til line.ursula.helgar@afjord.kommune.no. I perioden 19.-26. mars er det telefontid klokken 12.00-14.00 på alle hverdager. Telefon 72 53 23 90.

Kommunen følger utviklingen tett. Vi kartlegger fortløpende hvem som kan være i risikogrupper. Disse blir ekstra skjermet for smitte. I tillegg har ledelsen i kommunen daglig dialog om status på situasjonen, og vurderer eventuelle tiltak.

Kommunen følger råd fra nasjonale helsemyndigheter. Kommunen har planverk og rutiner for å håndtere eventuell smitte.

Oppdatert informasjon vil legges ut på hjemmesiden. Personer som har behov for direkte informasjon, som foreldre, vil også få det via andre kanaler. Alle innbyggere har også fått SMS.

TRYKK HER FOR ÅFJORD KOMMUNES INFORMASJONSSIDE OM KORONAVIRUS

(tekst om nasjonale tiltak er hentet fra vg.no)