Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Pressemeldingen om navnevalg

Nedenfor kan du lese hele pressemeldingen fra kommunal- og moderniseringsdepartementet. Den ble publisert 21. desember 2017.

PRESSEMELDING

Kommunal- og moderniseringsdepartementet har i dag fastsatt forskrift for sammenslåingen av Roan og Åfjord kommuner. – Navnet på den nye kommunen blir Åfjord. Det har vært en krevende sak å avgjøre. Begge kommuner har vist til gode og saklige argumenter for sitt forslag. Samtidig har det vært viktig å lande en beslutning, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Kommunene greide ikke selv å bli enige om hva de skal hete etter sammenslåingen. Roan ønsket at den nye kommunen skal hete Bjørnør, mens Åfjord ønsket å beholde Åfjord som kommunenavn.

Språkrådet har anbefalt Åfjord som det beste alternativet, men mener at Bjørnør også kan brukes. Språkrådet peker på at Bjørnør i dag også omfatter Osen kommune og er sterkt knyttet til kommunen.

Kommunal- og moderniseringsministeren inviterte kommunene til et møte for å høre deres innspill i saken. I etterkant av møtet har Kommunal- og moderniseringsdepartementet besluttet at den nye kommunen skal hete Åfjord.

– Kommunene har kommet godt i gang med å bygge en ny kommune sammen. Når navn nå er avklart, kan kommunene gå videre i arbeidet med å utvikle kommunen og tjenestene til innbyggerne, sier Sanner.

Kommunene er enige om å bruke dagens kommunevåpen for Roan – tre terner på blå bunn – som kommunevåpen for den nye kommunen.

Navnet på den nye kommunen fastsettes formelt i forskrift. Kommunal- og moderniseringsdepartementet har ved kongelig resolusjon fått delegert myndigheten til å fastsette kommunenavn etter kommuneloven § 3. I tillegg til navnet på den nye kommunen fastsetter forskriften også antall kommunestyremedlemmer og enkelte andre regler som sammenslåingen krever.

Fant du det du lette etter?