Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Serverings- og skjenkebevilling

For å drive et serveringssted må du ha serveringsbevilling. Serveres det i tillegg alkohol, må en også ha skjenkebevilling.

Trykk her for å søke om serverings- og skjenkebevilling

Definisjon serveringssted

Et serveringssted er et sted hvor det serveres mat, drikke eller begge deler. Serveringen må skje mot betaling. Eksempler på serveringssteder er restauranter, kafeer, konditorier, gatekjøkken, potetvogner, puber og servering på bensinstasjoner.

Det trengs ikke serveringsbevilling når virksomheten er av sporadisk karakter. For eksempel trenger du ikke serveringsbevilling for å selge vafler på skolekorpsets loppemarked eller basaren til idrettslaget. Kravet til serveringsbevilling gjelder når serveringsstedet er forretningsmessig organisert.

Tidsbegrensning

Skjenkebevillingen gjelder normalt for fire år. Serveringsbevillingen har ingen tidsbegrensning.

Alle eksisterende skjenkesteder i kommunen må søke på nytt hvert fjerde år om skjenkebevilling. Denne perioden gjelder fra 30. juni 2016 til 2020. Nyetableringer må søke om skjenkebevilling før oppstart av virksomheten. Søknad om skjenkebevilling skal opp til politisk behandling i formannskapet.

Endringer i bevillinger

Endringer i bevillinger skjer ofte flere ganger i løpet av bevillingsperioden. Dette kan skje for eksempel ved skifte av styrer og stedfortreder for bevillingen, endringer i driftskonsept og endringer i eierforhold. Slike endringer skal meldes til kommunen. Vesentlige endringer kan medføre krav om ny bevilling. Bevilling faller bort hvis virksomheten overdras til andre. Virksomheten kan likevel fortsette på den tidligere bevillingen i inntil tre måneder. Forutsetningen er at kommunen er underrettet om dette, og at det søkes om ny bevilling innen 30 dager etter overdragelsen.

Kriterier/vilkår

Serveringsbevilling:
Før serveringsbevilling gis må daglig leder for serveringsstedet bestå en etablererprøve. Den skal dokumentere nødvendige kunnskaper om økonomistyring og lovgivning. Bevillingssøker, daglig leder og personer som har vesentlig innflytelse på virksomheten må ha utvist uklanderlig vandel.

Søkeren må ha godkjenning fra blant annet de kommunale bygningsmyndighetene for å kunne drive serveringsvirksomhet i en bygning. Det må for eksempel foreligge godkjent bruksendring hvis bygningen er regulert til andre formål, og krav til parkeringsplasser må være oppfylt.

Skjenkebevilling:
Skjenkebevilling kan ikke gis alene, uten at det foreligger/søkes om serveringsbevilling. Bevillingssøker og personer som har vesentlig innflytelse på virksomheten, må ha utvist uklanderlig vandel.

For hver skjenkebevilling skal det utpekes en styrer med stedfortreder knyttet til serveringsstedet. Styrer og stedfortreder må begge ha bestått kunnskapsprøven om alkoholloven. Begge personene må være over 20 år og arbeide i virksomheten. De må oppfylle kravene som settes i alkoholloven (og serveringsloven).

Kontakt

Servicetorget, rådhuset
Solgunn Barsleth
Fant du det du lette etter?
Login for redigering