Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Temasider

– Veldig positiv oppstart av Helseplattformen

Klokken 03.00 natt til 12. november ble det nye journalsystemet Helseplattformen tatt i bruk i helse- og omsorgstjenestene i Åfjord kommune. Det samme skjedde på St. Olavs hospital og i fem andre kommuner.

Vi har forberedt oss lenge, og nå er endelig Helseplattformen tatt i bruk i Indre Fosen, Ørland og Åfjord kommuner. Lokal innføringsleder Victor Valderaune sier oppstarten har vært veldig positiv.

Helseledere som jubler for Helseplattformen. - Klikk for stort bilde Ingunn Grøntvedt / IMG Foto   Det var mange som var spente natt til lørdag, da tjenestene byttet systemer, og den nye plattformen skulle tas i bruk i praksis. Oppstarten gikk derimot veldig fint, og i det store og hele fungerer alt som det skal. Det er noen småfeil som oppdages og rettes opp fortløpende. For eksempel med tanke på tilganger med mer. Men det hadde vi også regnet med. Så langt har oppstarten vært en suksess, med motiverte og fornøyde ansatte. Etter svært mye arbeid føles det veldig bra for alle å være i gang med Helseplattformen, sier lokal innføringsleder Victor Valderaune.

Helseplattformen sin pressemelding fra oppstarten:

Helseplattformen i bruk ved St. Olav og i seks kommuner
 

Hva Helseplattformen betyr for deg som innbygger

Helseplattformen er et felles journalsystem for helsetjenestene i Midt-Norge. Og du som er innbygger har tilgang til dine pasientopplysninger i innbyggerportalen HelsaMi. 12. november tok Indre Fosen, Ørland og Åfjord kommuner Helseplattformen i bruk, sammen med St. Olavs hospital og flere andre kommuner i Midt-Norge. Osen kommune vil etter planen ta plattformen i bruk i 2025.

Bilde av to ansatte som kommer ut fra et inngangsparti. - Klikk for stort bilde Ingunn Grøntvedt Tryggere for pasienter og brukere

Vi har valgt Helseplattformen for at du som er innbygger skal få:

 • en og samme pasientjournal, som følger deg gjennom hele livet
   
 • enklere tilgang til egen journal, og større mulighet til å påvirke behandlingsforløpet ditt

Med Helseplattformen får helse- og omsorgstjenestene i kommunen ett felles pasientjournalsystem. Det betyr at dine behandlere får mer og oppdatert informasjon om deg, og kan gi deg mer sammenhengende helsetjenester. Helseplattformen vil også gi bedre pasientsikkerhet.

Helseplattformen støtter regjeringens nasjonale mål om et bedre journalsystem med «en innbygger – en journal».

Dette får du i HelsaMi

I HelsaMi finner du dine opplysninger som sykehus, kommuner og etter hvert fastleger legger inn i Helseplattformen (NB: Fastlegene vil ta i bruk systemet på et senere tidspunkt). I starten vil HelsaMi være ganske tom for de fleste av oss, men etter hvert vil du se flere opplysninger om din kontakt med helsetjenesten.

Allerede nå kan du gå inn og legge inn hvem du ønsker skal være din pårørende.

illustrasjon av et par som får brev via appen helsami. - Klikk for stort bilde Dette kan du gjøre i HelsaMi fra 12. november:

 • Søke om kommunale helse- og omsorgstjenester
 • Få oversikt over timeavtaler hos kommunale tjenester
 • Kontakte dine behandlere i helsetjenestene gjennom HelsaMi
 • Se timer, prøvesvar og mer som du har hos St. Olavs hospital

Dette får du når fastlegene tar i bruk systemet:

 • Se timeavtaler du har på legekontoret
 • Se svar på prøver du har tatt på legekontoret
 • Annen informasjon som legen deler med deg. Det er fortsatt legen som avgjør hva som deles med deg i din pasientjournal.

Her kan du logge inn på HelsaMi

 • i appen HelsaMi på mobiltelefon eller nettbrett
 • på nettsiden helsami.no
 • Du logger på med sikker innlogging med ID-porten (for eksempel Bank-ID).
   

Til deg som IKKE bruker digitale tjenester på internett

Du kan fortsatt endre og bestille behandlingstimer på telefon som før. Hvis du ønsker det, kan du også la en av dine nærmeste pårørende eller andre få tilgang til dine opplysninger i HelsaMi. Da kan de blant annet hjelpe deg med timebestillinger, og hjelpe deg å ha oversikt over dine helseopplysninger og behandlinger.

Redusert tjenestetilbud før og etter 12. november

Fosen-kommunene ser fram til å ta i bruk Helseplattformen. Vi er samtidig forberedt på at det blir enkelte utfordringer når løsningen innføres. Det er helt normalt i så store IT-prosjekter, som krever svært mye av ansatte og organisasjonen vår. Det kan også dukke opp uforutsette ting, som krever ekstra ressurser i en periode.

Vi ber derfor om litt ekstra tålmodighet i den nærmeste tiden fremover, med tanke på tjenestenivåene våre innen helse. Vi vil fremdeles gi forsvarlige og gode helsetilbud. Men det kan skje at tjenestenivåene tidvis kan ha noen begrensninger, siden ansatte bruker mye ressurser på innføringen av Helseplattformen. Vi håper derfor innbyggerne har litt ekstra tålmodighet, hvis tjenestene på noen områder ikke blir optimale og helt som forventet. Vi skal gjøre vårt ytterste til at innføringen går så bra som mulig!

Mer informasjon

Åfjord kommune sine sider om Helseplattformen

Brosjyre om HelsaMi, som skal være sendt ut til alle husstander (PDF, 741 kB)