Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Temasider

Covid-19: Dette er anbefalingene som gjelder nå

Hold deg hjemme hvis du har nyoppståtte symptomer i luftveiene og føler deg syk. Du trenger ikke lenger teste deg. Man trenger heller ikke å være hjemme i fire dager ved covid-19.

En person vasker hendene. - Klikk for stort bilde 

Regjeringen opphevet tirsdag 5. april rådet om å holde seg hjemme 4 døgn etter koronasmitte (les mer her).

Oppdaterte anbefalinger

 • Hold deg hjemme hvis du føler deg syk, og unngå kontakt med personer som har risiko for å bli alvorlig syke dersom du har nyoppståtte luftveissymptomer.
   
 • Du trenger ikke holde deg hjemme i 4 døgn.
   
 • Kontakt lege hvis du har behov for helsehjelp.
   
 • Du trenger ikke teste deg med selvtest. Hvis du likevel har fått en positiv test, gjelder de samme rådene om å holde deg hjemme hvis du føler deg syk.
   
 • Du trenger heller ikke registrere positive selvtester hos kommunen.
   
 • Det gjelder egne anbefalinger for de som har økt risiko for å bli alvorlig syke med covid-19 på Råd og informasjon til risikogrupper og pårørende (fhi.no).

Se mer om hva du gjør ved Nyoppståtte luftveissymptomer (fhi.no).

Selvtester vil fortsatt være tilgjengelige

I en overgangsperiode vil det være tilgjengelige selvtester i kommunene for dem som likevel ønsker å teste seg. Rådene ved positiv og negativ test er de samme; hold deg hjemme om du føler deg syk.

Begrunnelse for oppheving av tiltakene

Omikronvarianten gir mindre alvorlig sykdom enn tidligere varianter av viruset, og svært mange er nå vaksinert eller har hatt korona. Det gjør at de fleste nå er godt beskyttet mot alvorlig sykdom. Vinterbølgen av covid-19 ser ut til å være på retur i Norge. Det er ikke lenger nødvendig å begrense smitten på samme måte som tidligere. Det er nå tilstrekkelig at folk holder seg hjemme når de føler seg syke.